vrijdag 8 oktober 2010

23 Dingen


Mediablog Het 4e Gymnasium gaat de komende tijd wekelijks aandacht besteden aan 23 Dingen.

23 Dingen gaat over leuke, handige en leerzame dingen die je op het internet kunt doen. 23 Dingen gaat over web 2.0 toepassingen, ook wel ‘het sociale web’ genoemd. 23 Dingen besteedt aandacht aan interactieve internettoepassingen: niet alleen websites van anderen bekijken, maar zelf dingen plaatsen, reageren, publiceren etc.

23 Dingen is oorspronkelijk bedacht door de Amerikaanse Helene Blowers voor personen die in een bibliotheek werken. Vroeger kwam de meeste informatie in gedrukte vorm: boeken, kranten en tijdschriften. Tegenwoordig is er het World Wide Web of internet. Bibliotheekmedewerkers hebben te maken met mensen die op zoek zijn naar informatie. De ontwikkelingen op internet gaan zo snel, er komt zoveel informatie op je af en de mogelijkheden om zelf actief te zijn nemen elke dag toe. Hoe vind je in die enorme stortvloed je weg? De cursus van Helene Blowers liet bibliotheekmedewerkers kennis maken met leuke en interessante toepassingen van internet, waardoor ze hun klanten, de bibliotheekbezoekers, verder konden helpen.

Sindsdien zijn over de hele wereld dit soort onlinecursussen gestart. Niet alleen voor bibliotheekmedewerkers, maar ook voor musea, archieven, politie, onderwijs en nog veel meer. Overal waar informatie zoeken, vinden, verwerken en delen van belang is. Of het nu gaat om teksten, foto’s, filmpjes, muziek of leuke gadgets.

De komende weken komt elke week 1 ding aan bod op het Mediablog. Dingen die je zelf kunt doen zoals bloggen, twitteren, foto’s bewerken, filmpjes publiceren etc. Misschien ben je al bekend met meerdere van deze toepassingen. Vaak zijn het dingen die al veel door leerlingen worden gebruikt. Maar ook dan kan het zijn dat je weer nieuwe tips of toepassingen vindt.

Alvast nieuwsgierig geworden naar 23 Dingen? Er zijn verschillende Nederlandstalige sites waarop een hele cursus staat, bijvoorbeeld www.23dingen.nl.

Volgende week op Mediablog het 4e Gymnasium: Ding 1 Bloggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten