vrijdag 15 oktober 2010

23 Dingen (1): Bloggen


Een blog is een website die je zelf beheert. Waar je regelmatig kunt schrijven over allerlei onderwerpen. Waar je berichten, foto's, films, gadgets en nog veel meer op kwijt kunt.


Nieuwe berichten worden bovenaan weergegeven, zodat bezoekers het nieuwste direct kunnen lezen. Als ze willen, kunnen ze vervolgens op het bericht reageren. Bloggen is dus interactief.

Er zijn veel aanbieders van weblog software. Veel ervan zijn gratis, bijvoorbeeld Blogger.com, het programma waarmee bijvoorbeeld dit Mediablog is gemaakt. Maar er zijn ook andere zoals wordpress.com of web-log.nl.
Blogger is Nederlandstalig en eenvoudig in het gebruik. Een account bij Blogger maak je door deze stappen te volgen:

1. Maak een account bij Gmail
Gmail is niet alleen een prettig e-mailprogramma, met je Gmail-account log je straks in op diverse Web 2.0 toepassingen zoals YouTube, Google Docs en Google. Bovendien is Gmail de sleutel tot je nieuwe weblog.
De website herkent je aan je Gmailaccount. Vanaf hier is het goed lezen en de stappen volgen.

2. Maak je weblog actief
Nadat je Gmail is geactiveerd, ga je naar Blogger.com.

Het kan voorkomen dat je uitkomt op een pagina die er uit ziet als de afbeelding hiernaast. Vul dan je Gmail gebruikersgegevens in en klik op Aanmelden.


3. Geef je weblog een naam
Dat kan je eigen naam zijn, maar ook een pseudoniem. Realiseer je, dat de hele wereld je weblog kan lezen. Misschien wil je om die reden niet je echte naam gebruiken maar een pseudoniem. Kies in ieder geval een naam die goed bij je past of bij het onderwerp van je blog. Het schrijven onder een schuilnaam geeft je wellicht ook een groter gevoel van vrijheid.
De URL van je weblog bij Blogger ziet er volgens deze opbouw uit:
http://het4egymnasium.blogspot.com oftewel: http://naam.blogspot.com (Let op: er staat géén www in het adres).

4. Selecteer een sjabloon
Blogger heeft een aantal standaard sjablonen. Kies er één uit die bij je past. Later kun je hier zelf nog allerlei zaken aan veranderen, zoals vorm en kleur.

Het maken van een account bij Blogger met behulp van een Google account vind je hier nog eens in beeld gebracht.

Bron: www.23dingen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten