vrijdag 18 maart 2011

23 Dingen: (7): Social bookmarking - je favoriete websites bij elkaar

'23 Dingen' gaat over 23 interactieve internettoepassingen, ook wel Web 2.0 genoemd. Vandaag: Social bookmarking.

Wat is social bookmarking?

Bijna iedereen heeft wel favoriete websites op zijn computer. Maar stel nou dat het er heel veel worden, hoe bewaar je ze en hoe hou je het overzicht?
Met social bookmarking maak je met behulp van trefwoorden (‘tags’) je favoriete websites online beschikbaar voor jezelf en anderen. Je favorieten staan dus niet langer op je eigen computer, maar online op een speciale website. Je kunt je favorieten zodoende op iedere willekeurige computer raadplegen. Bovendien kun je ervoor kiezen ze te delen met anderen (bijvoorbeeld je vrienden, klasgenoten of leden van je sport- of andere club).


Onderstaand filmpje maakt duidelijk hoe het werkt:



Je kunt het ook nalezen in de handleiding voor Delicious.

Waar begin je?
Neem een kijkje op de populairste social bookmarking site op het web: Delicious. Delicious is een online social bookmark site, waarmee je:
1. al jouw favoriete websites kunt beheren
2. door middel van tags die websites op onderwerp kunt selecteren
3. je je favoriete websites deelt met andere gebruikers. Dit is echter niet verplicht.
Klik op Join Now en maak een eigen Delicious account aan met je eigen gebruikersnaam.
Importeer vervolgens je collectie favorieten in Delicious.

Netwerken!
Je kunt je eigen collectie verrijken, door mensen aan je netwerk toe te voegen. Ga uit van een website die je zelf hebt toegevoegd en kijk dan wie die site nog meer in hun Delicious hebben (klik op het getal). Klik vervolgens op een gebruiker om te zien of jullie overeenkomstige sites verzamelen en voeg die gebruiker tenslotte toe aan je netwerk (rechtsboven ‘Add to my network). Hoe meer mensen met een goede bookmark collectie in je netwerk zijn opgenomen, hoe leuker en handiger het zoeken wordt.

Het 4e Gymnasium is een Delicious account gestart (http://www.delicious.com/het4egymnasium) waar websites worden verzameld die op school veel worden gebruikt. Zo heb je alles bij elkaar en kun je makkelijk op trefwoorden (tags) zoeken.

Bron: 23 Dingen; 23 Onderwijsdingen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten