donderdag 27 januari 2011

Gedichtendag

In Nederland en Vlaanderen is het vandaag Gedichtendag. Scholen, bibliotheken en boekhandels organiseren diverse activiteiten om poëzie onder de aandacht te brengen.
Het thema van Gedichtendag is 'nacht'. Volgens de organisatie doet de werkelijkheid zich 's nachts anders aan ons voor. De Gedichtenbundel is dit jaar geschreven door Remco Campert. De Gedichtenbundel 'Een oud geluid' bevat tien recente gedichten van Campert.


Dichter Armando is de winnaar van de VSB Poëzieprijs. De 81-jarige Armando, die als Herman Dirk van Dodeweerd ter wereld kwam, kreeg de prijs voor zijn dichtbundel Gedichten 2009. Dat heeft de organisatie van de prijs woensdagavond bekendgemaakt.
Armando ontving de prijs woensdagavond in het stadhuis van Utrecht uit handen van de Utrechtse burgemeester Aleid Wolfsen en juryvoorzitter Maaike Meijer.
De jury was 'diep onder de indruk' van Armando's Gedichten 2009 en noemt de dichtbundel 'monumentaal, verpletterend, onontkoombaar en noodzakelijk'. "Hij schrijft tragedies zonder catharsis. Hij schrijft de mythologie van de twintigste eeuw."
Aan de prijs is een geldbedrag van 25 duizend euro en een glaskunstwerk van kunstenares Maria Roosen verbonden.

De bundel Gedichten 2009 van Armando is te leen in de mediatheek, evenals 210 andere dichtbundels en bloemlezingen van diverse schrijvers.

Bron: ANP

Geen opmerkingen:

Een reactie posten