zaterdag 15 januari 2011

Arthur Japin komt naar het 4e Gymnasium

Op 16 maart as. komt schrijver Arthur Japin naar het 4e Gymnasium. Begonnen als acteur en later schrijver van toneelstukken, hoorspelen en scenario's, brak Japin door als romanschrijver met De zwarte met het witte hart. Later volgden succesvolle boeken als Een schitterend gebrek (bekroond met de Libris Literatuurprijs), De overgave en Vaslav. Inmiddels is hij een van de meest gelezen schrijvers in Nederland.

Voorafgaand aan het bezoek van Arthur Japin start de sectie Nederlands een aantal leeskringen, die in eerste instantie bestemd zijn voor leerlingen van klas 4, 5 en 6. Op een aantal vaste middagen wordt onder leiding van een docent door een zestal leerlingen gezamenlijk een boek van Japin gelezen en besproken. Waarin schuilt het talent van Japin, welke vragen roepen zijn werk op? Lees mee en wees straks die geïnformeerde vragensteller tijdens de ontmoeting met de schrijver; geef je op voor een van de kringen bij de onderstaande docenten:

De zwarte met het witte hart - leeskring olv. Machteld de Vletter
In 1837 worden Kwasi en Kwame, twee Afrikaanse prinsjes, aan koning Willem I geschonken als onderpand voor de illegale slavenhandel van de Nederlandse regering. In Delft worden de zwarte jongens als Hollanders opgevoed. Terwijl Kwasi zich uit alle macht aanpast en een echte Nederlander wil worden, vecht Kwame om zijn Afrikaanse identiteit te behouden en op een dag te kunnen terugkeren naar zijn volk.

Een schitterend gebrek - leeskring olv. Eva Ragut
In zijn memoires vermeldt Casanova terloops dat Lucia een van de weinige vrouwen is die hij ooit onrecht heeft aangedaan. Wat is er werkelijk gebeurd? Waarom deed Lucia afstand van haar geluk? Een schitterend gebrek is haar verhaal, het verslag van een uitzonderlijk leven, en het geeft een onthullende inkijk in de denkwereld van ’s werelds bekendste versierder.

De overgave - leeskring olv. Dick Willemsen
Texas 1836 – een groep jonge Comanche-indianen overvalt het fort van de pioniersfamilie Parker. Granny, de moeder van het gezin, moet toezien hoe haar kinderen en kleinkinderen worden ontvoerd. Moeder Granny is de enige overlevende van de overval. Maar dan krijgt ze juist degene van wie ze het meest houdt terug in de gedaante van wie ze het meest haat…

Vaslav - leeskring olv. Maud Jenje
Op het hoogtepunt van zijn roem staakt de legendarische balletdanser Vaslav Nijinski zijn optreden, richt zich tot zijn publiek en zegt: ‘Nu is het kleine paardje moe.’ De rest van zijn leven, nog 31 jaren, brengt hij door zonder te dansen en zonder te spreken. Hoe komt iemand tot zo’n beslissing?



De droom van de leeuw - leeskring olv. Roosmarijn Pel
De beroemde Italiaanse filmregisseur Snaporaz maakt van zijn laatste filmpje een ode aan zijn laatste grote liefde, de jonge Nederlandse actrice Gala Vandemberg. Aan zijn ziekbed gekluisterd reconstrueert de oude meester het verloop van hun verhouding. Gaandeweg komt hij erachter dat zijn liefde de jonge vrouw niet heeft bevrijd, maar juist zwakker heeft gemaakt. Terwijl Snaporaz de geschiedenis van Gala naar zijn hand zet, ontdekt hij een patroon in hun beider levens maar ook in de geschiedenis van de mensheid en van Rome.

De grote wereld - leeskring spitsklas
In zijn jeugd koestert Lemmy, een dwerg, lange tijd de illusie dat zíjn maat ook de maat der dingen is. Tot onvermijdelijk de grotemensenwereld zijn kleine universum binnendringt – met rampzalige gevolgen. Nadat zijn ouders tijdens een circusact op tragische wijze om het leven komen, neemt Lemmy’s leven een andere wending.


Op de bijeenkomst met de schrijver op 16 maart zijn ook ouders en buurtgenoten welkom. Boekhandel De Dolfijn van de Haarlemmerdijk zal zorgen voor stapels boeken, die Japin vanzelfsprekend graag zal signeren.

Zie ook en vooral: www.arthurjapin.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten