woensdag 10 november 2010

23 Dingen (3): RSS Feeds vinden


Wanneer je een account hebt bij een RSS reader, zijn er verschillende manieren om RSS feeds te vinden die voor jou interessant zijn en zo op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen.

Drie manieren om RSS Feeds te vinden:

1. Via (nieuwe) websites die je bezoekt:
Op steeds meer websites kom je het RSS symbool tegen. Soms is het wel even zoeken. Het kan verschillende hoedanigheden aannemen. Soms zie je zelfs alleen maar een tekstuele link. Naarmate je meer feeds toevoegt, weet je beter waarop je moet letten om een RSS feed te vinden.

2. Via een blogroll:
Een blogroll is een lijst van favorieten van een weblogger. Weblogs kunnen interessant zijn voor je interessegebieden. Er wordt namelijk veel informatie uitgewisseld waarover webloggers met elkaar van gedachten wisselen cq. in discussie gaan. Blogrolls zijn meestal in een zijmenu geplaatst. Veel webloggers linken naar elkaar om bezoek naar de eigen weblog te genereren.
Het valt je wellicht op dat alle weblogs zijn voorzien van RSS. Het is dan ook dankzij de weblogs dat RSS bekend geraakt is.

3. Via verzamelingen:
Het gaat hierbij om RSS feeds die door individuen of organisaties zijn verzameld. Een voorbeeld is Gedichtenlinks, een gedichtenverzameling van RSS feeds uit Nederland en Belgie.

Zoekmachines
Er zijn diverse zoekmachines die zich volledig toeleggen op het ontsluiten van nieuws binnen RSS feeds. Als een blogger of een nieuwsdienst iets publiceert, is het dankzij RSS vaak al binnen enkele minuten te vinden op deze zoeksites. Voor zoekacties in het laatste nieuws is het dus slim om dit speciale zoekgereedschap te gebruiken.
Google Blogsearch is zo'n zoekmachine. Je vindt hem niet zomaar vanaf de Google startpagina. Het is handig de zoekresultaten van Google Blogsearch te sorteren op datum.

Geen RSS feed beschikbaar?
Als je helemaal gewend bent aan deze manier van nieuwsgaring, mis je het al snel wanneer een website niet van RSS is voorzien. In dat geval kun je gebruik maken van diensten die een RSS feed maken. Deze kun je vervolgens weer in je RSS reader plaatsen en volgen. Page2RSS is zo’n toepassing. Kies bij het maken van de feed wel voor de webpagina waarop de nieuwsberichten staan.

Egofeed
Wil je geattendeerd worden wanneer iemand iets over jou op het web publiceert? Maak dan een zogenaamde “egofeed”. Doe eerst een zoekactie bij Google Blogsearch en abonneer je op de RSS feed! Behalve voor je eigen naam, kun je dit natuurlijk ook doen voor andere termen zoals 'Het 4e Gymnasium' of de naam van je sportclub.
Op Lifehacker.com staat een uitvoerige handleiding voor het opzetten van een egofeed.

Bron: www.23dingen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten