woensdag 12 mei 2010

63e Filmfestival Cannes

Het 63ste Filmfestival van Cannes opent vanavond met de Amerikaanse spektakelfilm ’Robin Hood’, die vanaf vandaag tevens te zien is in 104 bioscopen in het land. Slotfilm van Cannes op zondag 23 mei is ’The Tree’ van de Franse regisseuse Julie Bertucelli, waarin we samen met Charlotte Gainsbourg – vorig jaar uitgeroepen tot beste actrice – naar Australië gaan.



De Amerikaanse regisseur Tim Burton is voorzitter van de jury die zich gedurende 12 dagen over 19 competitiefilms buigt. Kanshebbers op de Gouden Palm zijn onder meer Abbas Kiarostami uit Iran, Mike Leigh uit Engeland, Bertrand Tavernier uit Frankrijk, Takeshi Kitano uit Japan, Lee Chang-dong uit Zuid-Korea, Mahamat-Saleh Haroun uit Tsjaad en Nikita Michalkov uit Rusland. De nieuwe film van Ken Loach over de Irakoorlog, ’Route Irish’, is op het laatste nippertje toegevoegd aan de competitie. Woody Allen, die nog nooit een film heeft laten meedingen naar een prijs, vertoont zijn nieuwste film buiten competitie: het in Engeland opgenomen ’You Will Meet a Tall Dark Stranger’.

In het programma Un Certain Regard, voor eigenzinnige filmmakers, draait dit jaar de Nederlandse productie RU There van regisseur David Verbeek. De film vertelt over een professionele gamer (Stijn Koomen) die in Taiwan verliefd wordt op een lokale masseuse. In de Quinzaine des Realisateurs, een selectie van jonge talenten, draait de korte film Licht van regisseur André Schreuders.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten