zaterdag 4 september 2010

Verdwijnt het boek?

Terwijl in de mediatheek dagelijks boeken aan onze verzameling worden toegevoegd, klinkt de vraag naar de toekomst van het papieren boek steeds vaker. Het Parool berichtte vorige week dat in Amerika door Amazon een nieuwe e-reader op de markt wordt gebracht die weer goedkoper is, klein genoeg om in een jaszak te stoppen, maar prima leesbaar. Het electronische boek lijkt - zeker in de VS - niet meer te stuiten. Amazon verkoopt inmiddels meer e-boeken dan ingebonden werken.
Maar ook in Nederland groeit het aantal titels en mogelijkheden om deze te gebruiken. De openbare bibliotheek van Amsterdam heeft sinds kort een groeiende verzameling e-books, nu ook met Nederlandstalige titels. Deze titels zijn downloadable en voor 3 weken te lezen. Deze nieuwe dienstverlening is gratis en alleen beschikbaar voor OBA-leden. Je kunt er zelfs een workshop volgen over het gebruik van e-boeken.
De mediatheek is benieuwd naar ervaringen van e-boek lezers. Wat zijn de voordelen? Wegen deze op tegen het genot van het papieren boek: het leesplezier, het bladeren, het genieten van de vormgeving, van verschillende formaten, de geur van inkt en papier? Moeten we als mediatheek al gaan denken aan uitleenmethodes voor e-boeken? Of blijft het boek een onovertroffen genot, zoals in onderstaand filmpje.
Laat ons weten wat je ervan vindt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten