vrijdag 6 april 2012

Google Art Project

Als je van kunst houdt is er geen groter genot dan door stille museumzalen te dwalen en je te laten verrassen door bekende of onbekende kunstwerken. Eindeloos naar een schilderij kijken, zonder gehinderd te worden door andere bezoekers die er voor gaan staan of door suppoosten die je op afstand houden.
Wat zie ik, wat stelt het voor? Stelt het iets voor? Waarom zit dat blauwe vlekje daar? Waarom loopt die lijn zo vreemd of is de verf daar zo dik? Waardoor trekt het me aan? Is het omdat ik het mooi vind of omdat het me verontrust? Wat heeft de kunstenaar gedaan en waarom? In alle rust neem je het werk tot je en laat je het op je inwerken.
Een ervaring die een beetje in de buurt komt wordt nu geboden door Google in het Google Art Project op internet. Maar het project biedt nog veel meer.

Wat is het Art Project?

Google presenteert online zo'n 30.000 kunstwerken uit meer dan 150 wereldberoemde collecties uit meer dan 40 landen. Via een soort streetview kun je door de musea lopen en kijken naar de kunstwerken op de plek waar ze worden tentoongesteld. Je kunt letterlijk inzoomen op een schilderij, bij sommige werken zelfs zo ver dat je de verftoets van de kunstenaar kunt zien.
Maar je kunt ook allerlei achtergrondinformatie te weten komen over het betreffende werk. Je kunt het bijvoorbeeld vergelijken met andere werken van dezelfde kunstenaar, maar je kunt ook informatie zoeken op tijdperk of collectie. Of je kunt een diapresentatie krijgen van alle werken van een kunstenaar of museum.
Niet alleen schilderkunst komt aan bod, maar ook beeldhouwkunst, kunstnijverheid, architectuur, noem maar op.

Een voorbeeld: De slaapkamer van Van Gogh

Via Google Art Project kun je bijvoorbeeld online het Van Gogh Museum in Amsterdam binnenlopen. Op de tweede verdieping vind je daar een tentoonstelling over het schilderij De slaapkamer.
Wanneer je het schilderij zelf aanklikt kun je inzoomen op  onderdelen van het schilderij. Via de knop details kun je allerlei informatie oproepen over het werk. Je krijgt niet alleen te zien wanneer het is gemaakt, maar op een Google Map wordt ook getoond waar het is gemaakt.
Met één klik heb je de brief te pakken die Vincent schreef aan zijn broer Theo over dit schilderij. Maar ook een video over het onderzoek naar en het restauratieproces van dit doek wordt getoond. Wanneer je klikt op Date krijg je onderin het scherm allemaal andere kunstwerken die in dezelfde tijd zijn gemaakt. Klik je op Artist dan krijg je andere werken van Van Gogh en hun verblijfplaats. Collection levert een overzicht van alle schilderijen in het Van Gogh museum die online te bewonderen zijn. Daarnaast is er een link naar de website van het museum waar je nog veel meer informatie kunt vinden.

Handig? Héél handig!

Met een Google-account (zoals je schoolmail) kun je zelf ook collecties samenstellen. Dat is handig wanneer je bijvoorbeeld een bepaalde kunstenaar, tijdperk of stroming wilt bestuderen. Maak je keuze uit 30.000 werken en plaats ze in je eigen online gallery. Geef het een naam (bijv. Hollandse Barok) en je kunt het gebruiken als studiemateriaal of presentatie. Bij de keuze van kunstwerken kun je zelfs filteren op gebruikte materialen.
Met de knop Education kom je op nog een heel scala aan interessante mogelijkheden. Zo is er de rubriek Look Like An Expert. Hiermee kun je je kennis testen over perioden en stromingen.
What's next? levert een hele serie interessante websites over kunst en kunstgeschiedenis; een onwaarschijnlijke hoeveelheid beeldmateriaal, tijdlijnen en andere gegevens waar je anders een complete bibliotheek voor nodig zou hebben.
De hoeveelheid informatie breidt zich nog steeds uit. Google heeft contact met belangrijke musea om de collectie nog weer groter te maken.

Heb je Kunst Algemeen in je vakkenpakket dan is dit the place to be! Alleen het museum zelf, op een stille ochtend tegenover het echte werk, dat overtreft natuurlijk alles...

Bron: www.googleartproject.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten