Web 2.0 staat min of meer synoniem met het delen van informatie in de vorm van tekst, beeld en geluid. Mensen publiceren informatie die door andere mensen - bijvoorbeeld leerlingen - wordt gebruikt. Dit betekent echter niet dat je alles wat je op internet tegenkomt, zomaar mag gebruiken.
De auteurswetgeving is een ingewikkelde materie. Maar om problemen te voorkomen en om recht te doen aan de maker van een foto, tekst, video of muziek is het verstandig om er rekening mee te houden.
Ongebreideld kopiƫren van materiaal op het web is niet toegestaan.
Dat materiaal is het (geestelijk) eigendom van de maker. Het maakt daarbij niet uit of dat bijvoorbeeld een schrijver, fotograaf, filmer of componist is. Tegelijkertijd komt het voor dat mensen er geen bezwaar tegen hebben dat hun werk wordt (her)gebruikt. Zij vinden het juist belangrijk dat je kennis deelt, maar wel op een verantwoorde manier. Zij zetten hun teksten, foto's of ander materiaal online met een “Creative Commons” licentie. Hierbij zijn verschillende varianten mogelijk. Eenvoudig gezegd komt het erop neer dat je dan geen vergoeding wilt ontvangen voor je werk, maar dat men op z’n minst naar jouw werk verwijst.
Een goed voorbeeld van Creative Commons (cc) is te vinden op de fotowebsite Flickr. Daar kun je foto's vinden met een cc-licentie die je vrijelijk mag gebruiken. In een latere aflevering van 23 Dingen komt Flickr uitgebreid aan de orde. Veel van wat je in deze artikelen over 23 Dingen tegenkomt is ook ontwikkeld door mensen of instanties die hun teksten via een Creative Commons licentie beschikbaar hebben gemaakt.
Behalve dat je niet zomaar alles mag overnemen is het goed om te weten hoe je op de juiste manier beeld-, tekst- en geluidsbronnen citeert. Op het 4e Gymnasium gebruiken we de richtlijn bronvermelding die in 2005 door de LWSVO (de organisatie van onderwijsmediathecarissen) is ontwikkeld op basis van internationale richtlijnen. In deze richtlijn staat duidelijk vermeld hoe je je bronnen moet vermelden. Hiermee doe je niet alleen recht aan de oorspronkelijke auteur(s), maar geef je je lezer ook de mogelijkheid om je bronnen te raadplegen.
Bron: 23onderwijsdingen
zaterdag 20 november 2010
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten