woensdag 15 december 2010

P.C.Hooftprijs 2011 voor Henk Hofland


Henk Hofland krijgt de P.C. Hooftprijs 2011. Hij krijgt de prijs voor zijn werk als journalist en columnist. In 1999 werd Hofland door collega's al uitgeroepen tot journalist van de eeuw.

De jury vindt de 83-jarige Hofland een taalvirtuoos. Daarbij heeft niemand in Nederland de afgelopen 60 jaar met zoveel discipline de maatschappelijke toestand gepeild als hij, zegt de jury.

De prijs wordt op 19 mei, twee dagen voor de sterfdag van de dichter P.C. Hooft, uitgereikt. Aan de prijs is een bedrag van 60.000 euro verbonden.

Bron: ANP

donderdag 2 december 2010

23 Dingen (5): Online foto's delen

Websites waarop je foto’s kunt opslaan, bestaan al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw. Een website die het begrip “sharing” (delen) een flinke boost heeft gegeven en uitgroeide tot een levendige community, is Flickr. Je kunt je foto’s op Flickr afschermen. Jij kunt daarbij zelf precies aangeven wie de foto’s wel of niet kunnen bekijken.

Maar er kan veel meer. Je kunt er ook voor kiezen om je foto’s openbaar te maken. Iedereen kan ze dan zien en eventueel voorzien van commentaar. Ook kun je de foto’s delen in groepen rond thema’s. Om foto’s te beschrijven en terug te vinden, maakt Flickr gebruik van “tags” of “trefwoorden”. Je kunt je foto's groeperen door “sets” te maken.

Met de mogelijkheid om ‘notes’ toe te voegen, kunnen door Flickr-gebruikers opmerkingen aan een foto worden toegevoegd, zoals op dit schilderij.

Kijk hier wat kan met online foto's delen:


Algemene informatie over Flickr vind je ook bij Wikipedia.

Je haalt het meest uit Flickr als je een gratis account maakt. Daarvoor moet je wel eerst een account aanmaken bij Yahoo!

In Nederland zijn ook een aantal foto-hostingsites. Als je het leuk vindt, bekijk die dan ook en vergelijk ze eens met Flickr.

Zoom.nl
Mijnalbum.nl
Picasa van Google. (Deze mogelijkheid wordt binnenkort toegevoegd aan je Google-account van het 4e!)

Tenslotte een opmerking over het plaatsen van foto’s. Als er duidelijk herkenbare personen op de foto staan, vraag dan altijd eerst om toestemming, voordat je de foto op een openbare site als Flickr publiceert.
Upload ook alleen foto’s die je zelf hebt gemaakt (tenzij je het in opdracht van de fotograaf doet) en vermeld altijd de bron als je de foto van een ander gebruikt in een blogbericht.

Bron: 23Dingen